Welke soort panelen en omvormers, Oost-West of Zuid ligging, wel of geen optimizers? Deze en andere vragen nemen wij met u door. En natuurlijk bepalen we de terugverdientijd van de installatie.

Panelen

Er bestaan veel soorten panelen. Hun eigenschappen bepalen het rendement of zijn esthetisch. We onderscheiden de volgende types:

SoortKostenRendementPluspunt
1) MonokristallijnDuurder dan polykristallijn en dunne filmZeer hoogDiep zwart
2) PolykristallijnGoedkoper dan monokristallijnGoedIdeaal voor grote oppervlaktes
3) Amorf (dunne film)Goedkoper dan monokristallijnLaagBuigzaam, te gebruiken voor objecten (voertuigen, carports, zonwering, voorgevels etc.)
4) Glas-glasDuurder dan andere soortenZeer hoogLangere levensduur

Omvormers

Zonnepanelen produceren gelijkstroom. De omvormer, ook wel inverter genoemd, zet gelijkstroom om in wisselstroom (230 Volt) en zorgt ervoor dat deze energie direct benut kan worden. Tevens zorgt de omvormer ervoor dat het overschot aan energie op efficiënte wijze terug gegeven kan worden aan het elektriciteitsnetwerk. Het apparaat monitort tevens spannings- en frequentieverschillen in het netwerk en zorgt ervoor dat de energie op veilige manier geproduceerd wordt.

Afhankelijk van het aantal panelen (vermogen) kiest men voor een enkel-fase of drie-fase omvormer.

Daarnaast bestaan er micro-omvormers. Micro-omvormers worden afzonderlijk op elk zonnepaneel geplaatst en zetten de gelijkstroom die de zonnepanelen produceren direct om in wisselstroom, op het dak.

Micro-omvormers worden met name gebruikt voor hele kleine installaties waar het minimum aan te sluiten panelen voor een standaard omvormer te klein is.

Optimizers

Net zoals micro-omvormers worden de Power Optimizers per paneel gemonteerd achter het zonnepaneel. De Power Optimizer voor het optimaliseren van de geproduceerde gelijkstroom, die vervolgens wordt omgezet door een ‘centrale’omvormer. Deze aanpak resulteert in een hogere systeemefficiëntie doordat in het geval van schaduw op één paneel, niet de stroom door de gehele keten van panelen wordt beperkt. In opstellingen zonder schaduw zijn optimizers technisch gezien niet nodig.

Wel bieden zij ook de mogelijkheid om het vermogen per paneel te controleren.

Oost-West of Zuid ligging

Zonnepanelen kunnen op twee manieren gepositioneerd worden: Oost-West of Zuid ligging.

De meest panelen worden op het zuiden gericht omdat zij dan gedurende de dag het hoogste rendement hebben. Het is echter ook mogelijk de panelen op het oosten en westen te richten. Dat resulteert in een veel gelijkmatiger opbrengst gedurende de dag. Het rendement van een Oost-West ligging is echter ongeveer 11% lager dan panelen in de Zuid ligging.

Toch is het mogelijk aantrekkelijker om te kiezen voor een Oost-West ligging: Het aantal zonnepanelen en daarmee het percentage zonne-energie in Nederland zal de komende jaren snel stijgen. De meeste installaties leveren tussen 12 en 3 uur ‘s middags (veel) meer energie op dan ter plekke verbruikt wordt. De overtollige energie wordt teruggegeven aan het electriciteitsnetwerk. Door de huidige salderingsregeling heeft dit geen invloed op de financiële opbrengst. Het is echter onwaarschijnlijk dat deze situatie in de toekomst blijft bestaan en het gevolg hiervan zal zijn dat de aan het net terug geleverde energie op de genoemde uren weinig tot niets meer zal opleveren. Door de panelen Oost-West te plaatsen zal er A) minder energie aan het net worden teruggeleverd en B) zal de wel terug geleverde energie meer opbrengen.

Met de toekomst op het oog kan de Oost-West ligging derhalve een hoger financieel rendement op leveren.